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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-
505 of the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You inquire whether the term "state-certified," as used in § 18.2-308(G)(7) and (P1)(7) of 
the Code of Virginia, refers to an instructor certified by any state in the United States or only to 
an instructor certified by the Commonwealth ofVirginia. 

Response 

It is my opinion that the term "state-certified" as used in § 18.2-308(G)(7) and (PI )(7) 
refers to a firearms instructor that is certified by any state in the United States. 

Applicable Law and Discussion 

To qualifY for a Virginia concealed handgun permit, the law requires the permit applicant 
to demonstrate competence with a handgun.' The required types of proof to demonstrate 
competence are listed in § 18.2-308(G) and (PI). One form of acceptable proof is "[ c }ompleting 
any firearms training ... conducted by a state-certified or National Rifle Association-certified 
firearms instructor."2 

Finding no cases directly on point, I rely on the familiar rules of statutory construction to 
answer your inquiry. Foremost, in construing a statute, the plain meaning of the language 
determines the legislative intent unless a literal construction would lead to a manifest absurdity.' 
Further, statutes must be construed to give meaning to all of the words enacted by the General 

1 VA. CODE ANN. § 18.2-308(0) (Supp. 2012) concems the competency requirements for a Virginia 
resident concealed handgun permit. Section l8.2-308(P1) (Supp. 2012) concerns the competency 
requirements for a nonresident concealed handgun permit. These requirements are similar. 

2 Section 18.2-308(0)(7); § 18.2-308(P1)(7). 
3 Halifax Corp. v. First Union Nat' I Bank, 262 Va. 91, 99-100, 546 S.E.2d 696, 702 (200 1 ). 
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Assembly, and a court is "not free to add language, nor to ignore language, contained in 
statutes."4 

Other statutes in the Code of Virginia specifY a particular board or agency that must 
certifY an individual for that person to be "state-certified."' The applicable provisions of§ 18.2-
308 do not indicate a requirement that a firearms instructor be certified by any board or agency of 
the Commonwealth, or contain any other reference to Virginia or the Commonwealth. Absent 
language qualifYing or limiting the certification to a particular state, the certification requirement 
must extend to all "state-certified" firearms instructors.6 Additionally, it would appear 
unresonable to limit the "state-certified" certification to only a Virginia certified firearms 
instructor when the handgun competency requirements apply equally to resident and non-resident 
concealed handgun permit applicants. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the term "state-certified" as used in § 18.2-308(G)(7) 
and (P1)(7) refers to a firearms instructor that is certified by any state in the United States. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

~cC.,,:;n 
Attorney General 

4 Signal Corp. v. Keane Fed. Sys., 265 Va. 38, 46, 574 S.E.2d 253, 257 (2003). 
5 For example, "an individual who is not licensed by [the Virginia Real Estate Appraisal Board]" cannot 

represent himself as a "state certified real estate appraiser." VA. CODE ANN. § 54.1-2017 (2009). 
6 For example, the General Assembly could have chosen to limit the training conducted by a Virginia­

certified or Department of Criminal Justice-certified fireanns instructor. Cf 2012 Op. Va. Att'y Gen. 28, 
29-30 (concluding that because§ 8.01-341(5), which provides practicing attorneys an exemption from jury 
service, does not expressly limit the exemption to Virginia attorneys, "the exemption must extend to all 
licensed practicing attorneys."). 


